poniedziałek, 27 czerwca 2011

Zdrowe przekąski


Gdy nagle dopada nas głód, zwykle sięgamy po coś łatwo dostępnego, co można szybko i wygodnie zjeść, dlatego najczęściej zjadamy słodycze! Dzięki wysokiemu poziomowi cukru, pozornie szybko spełniają swoje zadanie, bo podnosząc poziom cukru we krwi czujemy się nasyceni – niestety na krótko i za chwilę znów szukamy czegoś co można by przekąsić. Co jeść między posiłkami, aby nie czuć głodu i aby nie przybywało nam dodatkowych kilogramów?

Najlepszym rozwiązaniem są produkty bogate w białko – zatem polecam jogurty, kefiry, maślanki – które poza wartościami odżywczymi mają też coraz częściej wygodną formę, np. małe poręczne buteleczki.

Zawsze polecamy też owoce i warzywa! – zarówno świeże jak i suszone.

Suszone morele, śliwki, banany, jabłka i daktyle są źródłem cennych witamin, i żelaza oraz bogate w błonnik pokarmowy. Jest to rodzaj przekąski słodkiej i zdrowej, zaspokajającej uczucie głodu na dłuższy czas.

Jeśli lubicie coś chrupać polecam bakalie – orzechy i nasiona, które również bogate są w witaminy i mikroelementy jak poprawiający wygląd skóry cynk. Te są dość kaloryczne, wiec musimy zachować umiar, ale zawsze lepiej przesadzić z bogatymi w cenne składniki orzechami, pestkami dyni czy słonecznika niż z cukierkami, drażami itp.

2 komentarze:

ERROR 404

Bardzo cenne informacje. Orzechy, migdały, suszone owoce itp. są najlepszą przekąską. Rozsądni ludzie jedzą je zamiast chipsów, chrupek itp. sztucznego "szajstwa"

Ana

Przyjemnie się czyta to co piszesz, ja również siedzę w tej tematyce i od niedawna prowadzę blog, zapraszam więc do "wymiany poglądów" ->

http://metulas.wordpress.com/