Jedz bakterie!
Pewnie nieraz padłabyś ofiarą różnych chorób, gdyby nie dobre bakterie. Żyją m.in. w przewodzie pokarmowym (podobno te bytujące w jelitach ważą ok. 1 kg). Większość z nich (ok. 99%) to bakterie kwasu mlekowego, należące do gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium.
Wraz z pożywieniem trafia do układu pokarmowego mnóstwo bakterii chorobotwórczych. Większość nie jest zdolna oprzeć się niszczycielskiej mocy kwasu solnego w żołądku. Te jednak, które przetrwają podróż przez kwaśny ocean, też nie są bezpieczne. Gdy trafią do jelit, spotykają się z bakteriami kwasu mlekowego - te dobrze znoszą wędrówkę przez żołądek (przy okazji redukują nawet ilość Helicobacter pylori, odpornej na działanie soków żołądkowych).
Strażnicy zdrowia
Zalety bakterii kwasu mlekowego trudno przecenić.
- Chronią przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych Pokrywają ściany jelit tak grubą warstwą, że intruzom brak pożywienia i miejsca do osiedlenia.
- Wzmacniają odporność Dotyczy ona nie tylko układu pokarmowego, ale całego organizmu. Dobre bakterie pobudzają bowiem układ odpornościowy do pracy, trzymają go w nieustannej gotowości.
- Usprawniają pracę przewodu pokarmowego Działają podobnie jak błonnik, tzn. wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i zmniejszają poziom cholesterolu.
- Chronią zdrowie intymne Znajdują się również w pochwie. Dzięki temu ma ona odczyn mocno kwaśny (pH 3,8?4,2), zabójczy dla większości mikrobów.
Dieta probiotyczna
Na co dzień racz się takimi produktami z probiotykami jak napoje mleczne (np. Actimel), jogurty (np. Activia). Znakomitym źródłem przyjaznych bakterii są także kiszonki (kwaszona kapusta, ogórki). Jeśli chcesz, by szybko rosły i rozmnażały się, dostarcz im odpowiedniego pożywienia, czyli prebiotyków. To nieulegający strawieniu błonnik i niektóre cukry. Znajdują się głównie w owocach i warzywach.
"Ślepy" antybiotyk
0 komentarze:
Prześlij komentarz