Zdrowe przekąski
Gdy nagle dopada nas głód, zwykle sięgamy po coś łatwo dostępnego, co można szybko i wygodnie zjeść, dlatego najczęściej zjadamy słodycze! Dzięki wysokiemu poziomowi cukru, pozornie szybko spełniają swoje zadanie, bo podnosząc poziom cukru we krwi czujemy się nasyceni – niestety na krótko i za chwilę znów szukamy czegoś co można by przekąsić. Co jeść między posiłkami, aby nie czuć głodu i aby nie przybywało nam dodatkowych kilogramów?
Najlepszym rozwiązaniem są produkty bogate w białko – zatem polecam jogurty, kefiry, maślanki – które poza wartościami odżywczymi mają też coraz częściej wygodną formę, np. małe poręczne buteleczki.
Zawsze polecamy też owoce i warzywa! – zarówno świeże jak i suszone.
Suszone morele, śliwki, banany, jabłka i daktyle są źródłem cennych witamin, i żelaza oraz bogate w błonnik pokarmowy. Jest to rodzaj przekąski słodkiej i zdrowej, zaspokajającej uczucie głodu na dłuższy czas.
Jeśli lubicie coś chrupać polecam bakalie – orzechy i nasiona, które również bogate są w witaminy i mikroelementy jak poprawiający wygląd skóry cynk. Te są dość kaloryczne, wiec musimy zachować umiar, ale zawsze lepiej przesadzić z bogatymi w cenne składniki orzechami, pestkami dyni czy słonecznika niż z cukierkami, drażami itp.
2 komentarze:
Bardzo cenne informacje. Orzechy, migdały, suszone owoce itp. są najlepszą przekąską. Rozsądni ludzie jedzą je zamiast chipsów, chrupek itp. sztucznego "szajstwa"
Przyjemnie się czyta to co piszesz, ja również siedzę w tej tematyce i od niedawna prowadzę blog, zapraszam więc do "wymiany poglądów" ->
http://metulas.wordpress.com/
Prześlij komentarz